Zupa to świetny pomysł na smaczny posiłek. Niektóry osoby mogą się nie zgadzać, ale zupa jest dobra dla organizmu. Zupa to zdrowa, niskokaloryczna i nisko sodowa żywność, która ma wiele zalet, w tym zdolność do poprawy ogólnego stanu zdrowia. A jeśli szukasz pysznej zupy pełnej witamin i minerałów, to dobrze trafiłeś.
Zupy niskokaloryczne.
Pierwszym krokiem w każdej diecie jest liczenie kalorii. Na szczęście wiele zup jest niskokalorycznych, sycących i świetnie smakuje. Jak zrobić niskokaloryczną zupę. Zacznij od zrobienia bulionu. Im niższa zawartość tłuszczu i sodu, tym mniejsza będzie liczba kalorii. Następnie dodaj warzywa i zioła, aby przyprawić zupę. Zanim się zorientujesz, twój garnek będzie pełen pysznej, pożywnej i niskokalorycznej zupy!
Wiele przepisów na zupy zawiera składniki odżywcze zawierające mniej niż 200 kalorii . Niezależnie od tego, czy lubisz zupę z marchewki, kalafiora czy pikantną zupę z soczewicy, masz do wyboru wiele przepisów na zupy . Wypróbuj kilka przepisów i znajdź odpowiedni dla siebie. Pamiętaj tylko, aby sprawdzać zawartość sodu! Zbyt dużo soli może powodować wzdęcia i oddalać cele związane z odchudzaniem. Aby uniknąć bulionu o wysokiej zawartości sodu, spróbuj zupy grochowej. Ta zupa jest zrobiona z suchego groszku i ma niską zawartość sodu.
Zupy z niską zawartością sodu.
Na szczęście na rynku jest wiele zup o niskim poziomie sodu. Niektóre zawierają przyprawy, a przy tym nie zawierają sztucznych składników. Pomimo niskiego poziomu sodu zupy te są bardzo smaczne.
Możesz także spróbować różnych zup zakupionych w sklepie, które mają niższą zawartość sodu niż inne wersje. Niektóre marki sprzedają zupy o obniżonej zawartości sodu. Wersje tej samej zupy o niskiej zawartości sodu to 300 do 500 miligramów na porcję, co stanowi mniej niż połowę zalecanego limitu.
Zupy bogate w błonnik.
Jak zauważa wiele osób, najnowszym trendem jest spożywanie większej ilości warzyw i błonnika oraz dodawanie ich do diety. Nowa linia zup bogatych w błonnik zaspokoi rosnące zapotrzebowanie konsumentów dzięki smakowi, konsystencji i wartości odżywczej. Każda porcja nowych zup zapewnia prawie dwie trzecie zalecanego dziennego spożycia błonnika . Ponadto są niskokaloryczne i występują w czterech różnych odmianach.
Dobierając jadłospis warto kierować się dobrze znaną piramidą żywienia. Zwróciłam uwagę na to, że po owocach i warzywach znajdują się produkty zbożowe, Robiąc zakupy wybieram produkty pełnoziarniste, głównie ze względu na wysoką zawartość błonnika.